В стародавньому Китаї груша була символом довговічності, так як грушеві дерева дуже довго живуть. Плоди грушевого дерева – одне із найкорисніших лакомств.

Вони багаті біологічно-активними речовинами. Плоди груші містять цукри (глюкозу, фруктозу, цукрозу), вітаміни А, В1, В2, Е, Р, РР, С, каротин, фолієву кислоту, катехіни, азотисті речовини, пектини, мінеральні солі заліза, марганцю, йоду, кобальту, міді, калію, молібдену, кальцію, дубильні речовини, клітковину.

Так як в груші фруктози більше, ніж глюкози (а як відомо, фруктоза не потребує для свого засвоєння в організмі інсуліну), цей фрукт корисний при порушенні функції підшлункової залози. Тому свіжі і сушені груші, а також напої з них включають до дієти при ожирінні та цукровому діабеті.

Головна цінність груші-у вмісті поживних волокон (2,3гр./100гр.). Вміст вітаміну С в ній не високий. По вмісту фолієвої кислоти груша перевищує навіть чорну  смородину.

Народна, офіційна медицина радить використовувати грушу у великій кількості випадків. Але перед тим зауважимо, що плоди груш необхідно споживати правильно: не їсти їх на порожній шлунок і не запивати водою. Також їх не варто заїдати м’ясом та лакомитися ними раніше, ніж півгодини після закінчення трапези. Не забувайте, що лікувальними якостями  володіють тільки  дозрілі, ароматні, соковиті, ніжні по консистенції плоди.

Груша сприяє виведенню із організму тяжких металів і токсинів.
В плодах груш містяться унікальні ефірні масла, біологічно активні речовини, які здатні підвищувати захисні сили організму, протистоять інфекційним захворюванням, надавати протизапальні дії і навіть боротися з депресією.
Грушевий сік незвичайно корисний при лікуванні деяких шлункових захворювань. М’якоть груші легше переноситься організмом, ніж м’якоть яблук. Кислі та дуже терпкі сорти груш укріплюють шлунок і печінку, пробуджують апетит, але вони тяжче засвоюються організмом. При захворюваннях печінки, холіциститі, гастриті дві вжиті ранком груші позбавлять вас від болі та печії, ліквідують дискомфорт в кишечнику.
Відвари, компоти із сушеної груші багаті танінами, володіючими  в’яжучим ефектом, що корисно при розладах шлунку. Свіжі груші містять достатньо грубі харчові волокна, що підсилюють кишкову перистальтику, тому при розладах їх їсти не варто. А при запорах груші із компоту потрібно їсти обов’язково.

Багато в груші макро-мікроелементів: наприклад, заліза, необхідно для синтезу здорових кровоносних клітин. Тому рекомендується вживати  груші при швидкій втомі, головокружінні, пришвидшеному серцебитті, виникаючих при підсиленому фізичному навантаженні, а також при втраті  апетиту, при появі тріщин в кутах рота, поганому заживанні тканин і навіть при чутливості до холоду – все це симптоми недостачі заліза в організмі.

Після сорока років лікарі взагалі радять їсти груш по більше. Двічі в неділю дуже корисно влаштовувати «грушеві дні»: 1,5-2кг зелених свіжих плодів – і нічого іншого. Тверді плоди краще злегка відварити.
Рахується, що варення із груш і печені її плоди позбавлять від кашлю. В стародавньоарабських працях по медицині вказувалось, що груші допомагають лікувати хвороби легень. Грушевий сік і відвари плодів володіють  антибактеріальною активністю завдяки вмісту антибіотика арбутину. Їх також вживають як засіб для укріплення стінок кровоносних судин.

В м’якуші груші міститься багато іонів калію, без достатньої кількості яких неможливо уявити собі нормальне функціонування серця і м’язів, адже іони калію відповідають в організмі за регенерацію клітин. Так що декілька середніх груш можуть цілком реально зняти біль в перевантажених м’язах. Груша дуже корисна для серця взагалі і при порушеннях сердечного ритму безпосередньо. При недостатку калію сповільнюється ріст тканин, з’являється нервозність,  безсонниця, проглядається прискорене серцебиття із-за послаблення сердечної діяльності, підвищується рівень холестерину в крові. При подібних симптомах грушеве лікування може послужити хорошу службу. Чим кращий та сильніший запах груші, тим більша її користь, особливо для серця.

Грушеві компоти корисні також при запальних захворюваннях сечовивідних шляхів – цей напій підвищує діурез, благотворно діє на сечовий міхур і нирки.

Якщо Ви зібрались похудати, не забувайте: груші володіють низькою енергетичною цінністю і пропонуються в різних  дієтах.