Чорна смородина є на кожній дачній ділянці. Звідки пішла така традиція і в чому секрет популярності чорної смородини? Крім чудових смакових якостей, завдяки яким з цих ягід виходять дуже смачні варення і желе, чорна смородина володіє неоціненними лікувальними властивостями.

Ароматні нирки є джерелом ефірних олій, а також в’яжучих і антисептичних речовин. Можна робити відвари з листя, адже вони містять аскорбінову кислоту і фітонциди, які по праву називають природними антибіотиками.

Ягоди також містять аскорбінову кислоту, а крім неї – кислоти винну, фосфорну, янтарну, лимонну, яблучну, саліцилову, нікотинову, а також цілий набір мікроелементів. Ягоди можна вживати як в свіжому вигляді, так і в сухому.

Свіжі ягоди корисні при захворюваннях шлунково-кишкового тракту у вигляді киселів, відварів і соку. Соком чорної смородини лікують навіть виразку шлунка і дванадцятипалої кишки – по 10-20 грам 3 рази на день перед їжею. Чудодійними властивостями володіє сік чорної смородини в поєднанні з медом.

Сік чорної смородини корисний при захворюваннях горла, в основному при кашлі з мокротою і різних хрипи. Знижує тиск при гіпертонії: сік робиться з розрахунку 2,5-3 склянки ягід на 5 ложок меду. Приймати слід невеликими дозами протягом дня. Допомагає при захворюваннях порожнини рота та кровоточивість ясен.

Ягоди в сухому вигляді приймають у складі вітамінних зборів для приготування відвару з ягід разом з брусницею, малиною і плодами шипшини. Листя смородини дуже дієві для лікування хвороб нирок, жовчного міхура, подагри.

При нирковокам’яній хворобі необхідно випивати щодня кілька склянок відвару з листя. Такий відвар допомагає також при різних видах шкірних захворювань, наприклад, при вугровій висипці. Як бачимо, унікальні якості чорної смородини по праву оцінені і повністю виправдані