Ще стародавні греки говорили про лікувальні властивості яблук. Зараз в народі ходить прислів’я: “З‘їджене яблуко заміняє візит до лікаря”. А коли вчені вирішили перевірити, наскільки це відповідає дійсності, виявилось, що вітамінів у цьому фрукті не так вже й багато. Вітаміну С, для прикладу, в 10 разів менше, ніж в апельсинах. І яблуко вагою 150грам забезпечує всього вісім  процентів добової норми вітаміну С, два проценти вітаміну А, а решта вітамінів і ще менше. В чому ж тоді лікувальний секрет цього фрукту? Подальші дослідження показали, що головне багатство яблук – антиоксиданти. Адже ці речовини захищають нас від раку, хвороб серця і  судин та старіння взагалі. І по складу цих речовин яблука займають лідируючі позиції серед важливих фруктів. І, що дуже важливо, на відміну від вітамінів антиоксиданти не руйнуються при зберіганні. Вчені із Корнельського університету в США виявили, що екстракти яблук ефективно блокували ракові клітини. Більш сильнішу дію показав тільки екстракт клюкви. І ще зя’сувалось, що максимальну кількість лікувальних речовин містить ЯБЛУЧНА ШКІРА. Тому ті, хто любить їсти яблука, очищуючи від шкіри, багато втрачають.

Лікарі прийшли до висновків, що не самі яблука лікують хвороби. Але з їх допомогою організм вже може справитися з багатьма небезпечними недугами.

Ось лише невеликий перелік корисних “ЯБЛУЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ”:

1Яблука відновлюють кров. Вони багаті залізом, і систематичне вживання яблук підвищує рівень гемоглобіну, що корисно при малокровії і після великої втрати крові.

2 Вони стимулюють прилив життєвих сил, допомагають при стресах і втомі, укріплюють серцево-судинну систему та покращують роботу мозку. Це проходить завдяки мінералам: магнію, фосфору, кальцію, калію, селену та йоду, а також вітамінам С, В1, В2, РР, Е.

3Яблука дуже корисні гіпертонікам, так як видаляють із організму надлишкову воду та сіль, чим сприяють пониженню кровоносного тиску. Залежним від гіпертонії потрібно щоранку з’їдати хоча одне кисло-солодке яблуко або випивати 1/2 стакана соку із зелених яблук за годину до їжі.

4 Яблука корисні при отруєннях. Їх рослинні клітини – натуральний сорбент і тому добре  виводять із організму отруту.

5Цей  фрукт покращує травлення, тому що в ньому є потрібні органічні кислоти: яблучна, лимонна, саліцилова і борна. Завдяки їм яблука стимулюють виробництво жовчі і шлункового соку. Рахується, що одне яблуко за 20 хвилин до їжі гарантує хороший апетит.

6Яблука допомагають схуднути. Рахується, що краща дієта для стрункості-це протягом декількох днів їсти печені яблука з кефіром. При цьому буде і навантаження на шлунок невелике, і токсини з організму виводяться. При зажирінні роблять суміші соків: яблучний сік -100мл, динний -50мл, томатний -5 мл, лимонний -25мл.

7Яблука навіть рівень холестирину знижують! Для цього достатньо зїсти в день два-три яблука. Дієтологи замітили, що двонедільна яблучна дієта зменшує присутність цієї речовини в крові майже на 30%.

Що необхідно знати про яблука

Зелені корисніші за червоні. В них більше цінних речовин. До того ж вони не викликають алергії, тому їх (та їх сік) радять давати навіть самим малим дітям та вагітним жінкам.

При захворюваннях нирок, печінки та серцево-судинних захворюваннях корисні солодкі сорти яблук, при ожирінні, діабеті – кислі сорти.

Яблука здатні частково компенсувати шкоду від тютюну: в них є антиоксиданти, захищаючі легені від никотину. Замічено: у любителів яблук легені працюють набагато краще.

Яблука підвищують стійкість організму до дії радіації.

По вмісту йоду яблука поступаються тільки морепродуктам. Особливо його багато в зернятах яблук. Кажуть, якщо з’їдати  в день 5-6 яблучних зернят, то добова потреба йоду буде повністю задоволена.

Встановлено, що сік антонівських яблук знищує мікроби, викликаючі дизентерію.

Особливо цінні сорти “Антонівка” и “Семиренко”, в котрих всі поживні речовини зберігаються протягом кількох місяців після того, як їх зняли з дерева.

На великий жаль, яблука корисні не всім. В сирому вигляді їх небажано їсти людям з виразковою хворобою, особливо 12-палої кишки, так як наявна в плодах кислота буде подразнювати хвору слизову. Але одне яблучко після їжі не пошкодить.