Лікувальні властивості яблучного оцту відомі людям здавна. Римські легіонери, наприклад, під час воєнних походів пили суміш оцту із жовтою водою. Цей напій чудово тамував спрагу під палючим сонцем завойованих провінцій і коли служив засобом профілактики заразних хвороб. Відомий був оцет й у древньому Єгипті – він був обов’язковим препаратом у господарській сумці древнього єгипетського лікаря, єгиптяни обмивали їм рани, давали пити при інфекційних захворювань, широко використовували у кулінарних цілях.

Відома своєю красою і підступництвом єгипетська цариця Клеопатра вважала яблучний оцет найважливішим засобом збереження здоров’я та краси. Під час рясних застіль цариця нічого не обмежувала, пробуючи і оцінюючи кожне страву. На кінці кожної трапези служниці підносили своєї пані кришталевий кубок, наповнений яблучним оцтом, розведеним наполовину водою. Почати з те, що все корисні властивості яблук практично без втрат переходять й у яблучний оцет. Про користь яблук не стоїть, вона усім відома. У англійців є прислів’я: «Якщо з’їдати хоча одне яблуко щодня, забудеш шлях лікаря». У яблучному оцті містяться 20 найважливіших мінеральних речовин і мікроелементів, і навіть оцтова, щавлево-оцтова, молочна і цитринова кислоти, цінні баластові речовини, низку ферментів і амінокислот.                                                                                              Яблучний оцет багатий калієм і може пов’язувати з нею такі мінеральні елементи, як фосфор, хлор, натрій, магній, кальцій, сірка, залізо, фтор, кремній, перебувають у продуктах харчування. Нормалізація мінерального обміну призводить до оздоровленню організму. Так, відзначається поліпшення стану при алергічні захворювання, бронхіальній астмі, невралгії трійчастого нерва, хронічної стомлюваності, головного болю, гіпертонії, запаморочення, ангіні. Зовнішньо його використовують під час лікування опіків, опоясую чому лишаї, шкірної висипу, стригучому лишаї, варикозному розширенні вен.

Причому, спостерігається взаємозв’язок між проявами симптомів захворювання і реакцією сечі. Стан хворого поліпшується за зміни лужної реакції сечі на кислу (тобто. можна контролювати ефективність прийому яблучного оцту).

  Велику роль оздоровленні організму грає який міститься у яблучному оцті пектин – баластна речовина, що сприяє процесу травлення і виконує ряд корисних для організму функцій: знижує рівень холестерину у крові, покращує стан кровоносних судин, попереджає розвиток атеросклерозу, гіпертонії тощо. Сприятливий дію він робить працювати шлунково-кишкового тракту при отруєння, за наявності сумнівів як їжі необхідно ухвалити яблучний оцет перед їжею. Поліпшуючи обмінні процеси, яблучний оцет сприяє спалюванню жиру в організмі, зменшуючи цим його відкладення і знижуючи вагу. Це ефективне протигрибкове, протизапальне засіб, особливо у поєднані із часником, орегано і олією чайного дерева.                                                                                               Яблучний оцет містить також вітамін Є (токоферол), який вважається однією з сильних антиоксидантів, тобто нейтралізує негативний вплив вільних радикалів на організм. Вільні радикали є причиною передчасного старіння, порушень імунної системи, серцево-судинних захворювань, катаракти і онкологічних захворювань.

Яблучний оцет може бути приготовлений з дрібно подрібнених цілих яблук. У промисловості роблять оцет з шкірки і серцевини яблука. Тому, краще приготувати яблучний оцет самим. Основний компонент яблучного оцту – заброджений яблучний сік. Чим солодший яблука, тим більша в суслі зміст спирту і тих легше утворюється оцтова кислота. Іноді в сировину можуть вводити «оцтову матку» – найцінніше в оцті. Так називають піну чи слизову масу, що можна помітити лежить на поверхні яблучного соку чи вина, що вони бродять. «Оцтова матка» має втричі великими, ніж власне оцет, цілющими властивостями і полегшує навіть ті хвороби, де звичайний яблучний оцет безсилий (при болях в суглобах, зараження глистами, шкірних ураженнях). «Оцтові матки» досить примхливі. Іноді вони гинуть лише через те, що посудину з забродженим соком переставлять деінде. Виглядає оцтова матка як прозорого гриба і залишається лежить на поверхні рідини. Загинувши, оцтова матка занурюється на дно посуду і мені стає непотрібної, її слід викинути. Яблучний оцет при загибелі матки не втрачає лікувальні якості.

Оцтову матку можна зняти й розмістити у іншу порцію приготовленою суміші. Вона прискорить процес бродіння, додасть продукту більш лікувальне якість, помітно поліпшить аромат та смак яблучного оцту. Якщо ж ви захочете спокійнішої посилити лікувальні властивості вже готового яблучного оцту, обережно помістіть до нього оцтову матку і крізь 5-6 днів вживайте «посилений» склад за “старим рецептом. Такий склад набагато корисніше. Зберігати оцтову матку слід лише у яблучному оцті.

НО: оцтової кислоти може викликати виразковий коліт і цироз печінки при надмірному вживанні або за вживанні сильно концентрованої яблучною кислоти. Після прийняття розчину яблучного оцту пам’ятаймо прополоскати рот, оскільки оцет роз’їдає емаль зубів як і, як будь-який інший кислота. Звісно тим, хто має гастрит і підвищена кислотність, навряд чи варто чи пити яблучний оцет.

Яблучний оцет чудово допомагає при укуси комах. Треба тільки дуже змочити нерозбавленим оцтом місця укусів, і швидко пройде.

Корисно вранці, відразу після підйому, щодня випивати 1 їдальню ложку яблучного оцту, попередньо змішавши його з розчином з 1 чайної ложки меду і склянки води кімнатної температури. Можна робити ванни з добавкою яблучного оцту. У ванну води додаю півсклянки яблучного оцту. Вмиватися слід розведеним водою оцтом до двом чи до трьох. Це хороше засіб для ополіскування волосся і вагінального душа. Розведений водою (2 частини води та 1 частина оцту), він допоможе справитися з головний біль, усунути лупа, ваша шкіра перестає чесатись.

   Якщо ви дуже втомилися, розведіть 2 столові ложки яблучного оцту у великій склянці холодної води. Розітріть цим розчином тіло, промасажуйте. Проти тяжкості в ногах добре допомагає яблучний оцет, якщо, набравши їх у долоню (нерозбавленим), розтерти їм ноги.

Якщо болять суглоби: корисно на ніч готувати корж: з’єднати мед, цукрову пудру і житнє борошно, замісити круте тісто, завернути в марлю, щоб мед не розтікався, докласти корж, обгорнену до одного шар марлі, до хворого суглобу, укутати болять компресним папером, забинтувати і проспати так їй всю ніч. Вранці корж зняти, а болять протерти яблучним оцтом.

  Шум в вухах зменшиться, якщо регулярно, 3 рази в день, під час приймання їжі ви пити розведений яблучний оцет з медом: на склянку води 2 чайні ложки оцту і одну чайна ложка меду. Цей напій заповнює дефіцит мінеральних речовин, розріджує кров.

  Від алергії пийте 3 рази в день такий напій. Взяти на склянку теплою кип’яченою води 2 чайні ложки яблучного оцту 6% чи 7% і ложку меду, можна цукру. Усі розмішати і випити. Починайте його заздалегідь, на початок виникнення алергії і закінчуйте по закінченні алергічного періоду.

  Щоб позбутися зайвої ваги, необхідно вживати одну дозу яблучного оцту (2 ч.л. на склянку води) по сніданок, другу – проти ночі, а третю – у зручний час.

Варіанти приготування яблучного оцту:

Варіант 1. Hатеpти на кpупній теpці разом із сеpдцевиною яблука, розмістити у скляний посудину, долити теплою кип’яченої води (1литр на 800 грн. яблук). Hа кожен літp води додати 100 грн. цукру чи меду і десяти грн. хлібних дріжджів чи 20 грн. сухого чорного хліба. Бережуть відкритим за нормальної температури 20-30 градусів у темряві протягом десяти днів, помішуючи вміст 2-3 десь у день дерев’яної ложкою. Потім кашку перекладають в марлевий мішечок і проціджують, переливають до іншої скляну банку, яку закривають марлею і вони залишають так продовжити бродіння. Яблучний оцет зазвичай дозріває за 40-60 днів. Саме тоді рідина заспокоюється і проясняється. Його слід розлити по пляшках і закупорити воском.

Варіант 2. Необхідно взяти перезрілі плоди чи падалицю. Головне, щоб вирощені вони були без підгодівлі дерев хімічними добривами, були оброблені шкідливими хімікатами. Яблука потрібно вимити, порізати трохи дрібніших чи розчавити. Потім перекласти в емальований каструлю із широкою дном, залити гарячою водою (65-70 градусів). Hа 1 кг солодких яблук додати 50г цукру, для кислих – 100г. Вода повинна перевищувати рівня яблук на 3-4 див. Посуд експортувати тепле місце, але не сонце. Потрібно часто перемішувати масу, щоб він не підсихала згори. За два тижня рідина процідити через марлю, складену в 2-3 шару, перелити до великих банки для бродіння. Краще не доливати догори 5-7 див. Нехай постоїть ще тижня. Hе збовтуючи, готовий оцет перелити в пляшки, не доливаючи впритул до краю. Осад процідити через щільну тканину. Пляшки закупорити. Якщо попереду зберігати довго, залити пробки парафіном.

    Зберігати оцет найкраще в холодильнику, можна шафці за нормальної температури від 4 до20 градусів, чим більше він стоїть, тим кориснішим стає. Під час приготування оцту навколо з’являються фруктові мушки. Це нормальна річ: після розливу оцту по пляшках мушки пропадуть.