grush

Груша “Талгарська красуня” отримана в Казахському науково-дослідному інституті плодівництва та виноградарства селекціонером О.М. Кацейко від вільного запилення сорту “Лісова красуня”. Очевидно, це був пилок уссурійської груші, тому що передались напрочуд висока стійкість до несприятливих умов, швидко плідність – на третій рік після посадки в сад вона починає плодоносити, також її плоди мають красиву і правильну форму. Дерево цього сорту має кулясту форму, пагони відходять від центрального провідника, більш менш, перпендикулярно, тому воно не потребує значної обрізки. Проте сорт схильний до перевантаження врожаєм і потребує прорідження зав’язі. Інакше, плоди дрібнішають, а їх визрівання утруднюється. Коли ж нормально формуються, то набирають вагу 200-250г, красивої грушевидної форми та яскравого забарвлення. Солодкий специфічний смак “Талгарської красуні”, не схожий на звичний нам європейський смак груші (маслянисті, духм’яні), а у неї смак солодко–притомний, з м’якушем, що колеться, без маслянистості та притаманного нашій груші бергамотового аромату. Діти люблять цю грушу понад всілякі інші, а це – найкращі дегустатори. Це осінній сорт – знімальна стиглість наступає в середині вересня, споживання в жовтні.